Cookies verzekeren het goed functionneren van onze website. Door gebruik te maken van deze site, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer informatie OK
U bent hier: Home / Actualiteiten / Actualiteiten / Domein Karreveld in volle glorie hersteld

Domein Karreveld in volle glorie hersteld

De restauratie van het domein Karreveld in Sint-Jans-Molenbeek is ten einde. De werken gebeurden onder leiding van Beliris, het samenwerkingsakkoord tussen de regionale en federale regering. Het project omvatte twee fases: de restauratie van de daken van de kasteelhoeve en de heraanleg van het park. In totaal werd bijna 3 miljoen euro geïnvesteerd om het domein in zijn volle glorie te herstellen.

De officiële inhuldiging is op 17 november plaatsgevonden, in aanwezigheid van burgemeester Françoise Schepmans, de voorzitter van de Gemeenteraad, Michel Eylenbosch, de schepen van Leefmilieu, Annalisa Gadaleta, en schepen van Toerisme Ann Gilles-Goris.


De bezoekers van Karreveld kunnen voortaan hun laarzen thuis laten. Het park, dat een hindernissenparcours was van plassen en modderpaden, werd dit jaar volledig gerestaureerd. Water vormde het grootste probleem in het park: overstromingen en opstijgend vocht, uitholling van de paden, de slechte waterkwaliteit van de vijver, enz. Beliris loste dit probleem op met o.a. een nieuw drainagesysteem en dijken.


De binnenplaats van de kasteelhoeve oogt heel wat mooier nadat deze volledig werd heraangelegd. Nu alle putten verdwenen zijn, wordt de opstelling voor de culturele evenementen die hier plaatsvinden een stuk makkelijker. De wegen naar het kasteel en rond de vijver werden hersteld.


Verder werd het park uitgerust met nieuwe banken en vuilbakken. Ook de vijver kreeg een serieuze onderhoudsbeurt. Het slib werd verwijderd en een nieuwe vegetale filter houdt het water schoon. Verder werden de stenen muurtjes, trappen en een fontein hersteld.

Tot slot werd ook de beplanting opgefrist. Oude of beschadigde exemplaren maakten plaats voor nieuwe planten, waarvan de bloeiperiodes op elkaar werden afgestemd.

Het kasteel zelf werd in 2013 uitgerust met een nieuw dak. Geen overbodige luxe. Het oude dak lekte, was begroeid met mos en miste heel wat leien. De werken gebeurden in drie fases. Eerst werden de leien en kroonlijsten gedemonteerd, vervolgens werd er een onderdak geplaatst en tot slot werden de leistenen aangebracht. Dit project zocht een evenwicht tussen de architecturale en energetische vereisten, o.a. door de zolderruimtes te isoleren.

Nu de werken ten einde zijn, schittert kasteel Karreveld en zijn park des te mooier wanneer het Brusselaars verwelkomt op diverse evenementen en tentoonstellingen.


Volgens de burgemeester, Françoise Schepmans, "De inwoners van Molenbeek keken reikhalzend uit naar de renovatie van deze emblematische plaats. Na de daken genoot ook het park een restauratie die de eigenheid van deze geklasseerde plek respecteert. Het culturele leven ondervond misschien wat hinder van de werken, maar daardoor bezit Karreveld vandaag een vernieuwde charme. Het schittert des te mooier wanneer het Brusselaars verwelkomt op de diverse evenementen die er plaatsvinden: de kerstmarkt, exposities, het zomerfestival "Bruxellons!" en andere theatervoorstellingen, ciné-clubs, dansspektakels, conferenties of concerten."

 

Foto's: © Beliris – K. Burnay

Document acties