Cookies verzekeren het goed functionneren van onze website. Door gebruik te maken van deze site, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer informatie OK
U bent hier: Home / Ik leef / OCMW

OCMW

Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn van Sint-Jans-Molenbeek

U vindt alle info over het OCMW en de contactgegevens op

www.ocmw-molenbeek.be

 

In België heeft iedere gemeente een OCMW. Die OCMW's hebben als opdracht aan personen en gezinnen de dienstverlening te verzekeren waartoe de gemeenschap gehouden is. De letters "OCMW" staan voor "Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn". In het Frans is zijn benaming "CPAS" wat staat voor "Centre Public d’Action Sociale". Elk OCMW wordt beheerd door een Raad voor Maatschappelijk Welzijn. De leden van de Raad voor Maatschappelijk Welzijn worden om de zes jaar na de gemeenteraadsverkiezingen door de gemeenteraad verkozen.

 Opdracht van het OCMW

  • Elke persoon heeft recht op maatschappelijke dienstverlening. Deze heeft tot doel eenieder in de mogelijkheid te stellen een leven te leiden dat beantwoordt aan de menselijke waardigheid.
    (Artikel 1 van de organieke wet betreffende de OCMW's van 8 juli 1976)
  • De maatschappelijke dienstverlening en het recht op maatschappelijke integratie zijn de middelen die door de wetgever worden ingezet om ervoor te zorgen dat iedereen (opnieuw) een leven leidt dat aan de menselijke waardigheid beantwoordt.
  • De dienstverlening die de OCMW's aanbieden kan er dus op gericht zijn te verzorgen, te genezen of te voorkomen, en kan van materiële, sociale, medische of psychologische aard zijn.
  • De dienstverlening gaat van financiële bijstand over tewerkstelling, thuiszorg, opname in rusthuizen of onthaaltehuizen tot schuldbemiddeling en psychologische en juridische bijstand.
    Het OCMW onderzoekt elke vraag voor maatschappelijke bijstand en stelt de meest gepaste middelen voor om hieraan te voldoen.

Document acties