Cookies verzekeren het goed functionneren van onze website. Door gebruik te maken van deze site, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer informatie OK
U bent hier: Home / Actualiteiten / Actualiteiten / Esther en Sheherazade, Joods-Arabisch festival

Esther en Sheherazade, Joods-Arabisch festival

 

Van 9 tot 15 maart 2017 vindt het eerste Joods-Arabisch festival plaats in Molenbeek.
 
De culturele en historische toenaderingen, de zeden en gewoonten zijn belangrijk tussen de Arabische en de Joodse wereld. "Esther en Sheherazade" nodigt u uit om op ontdekking te gaan van deze culturele rijkdommen waar deze twee beschavingen elkaar kruisen.
 
Tentoonstelling, muziek, poëzie, cinema, eten, geuren, sprookjes en humor zijn op afspraak tijdens de hele duur van dit festival, georganiseerd in het Karreveldkasteel en in het Huis van Culturen en Sociale Samenhang. Voor alle smaken en alle leeftijden!
 


Programma

 

Donderdag 9 maart

Huis van Culturen en Sociale Samenhang


18u: Joden van Marokko in de jaren '50

vernissage van de fototentoonstelling van het Joods Museum van België

De geschiedenis van Marokko belichaamt een bijzonder geval van de gezelligheid tussen joden en moslims. Joden en Moslims bestaan sinds langer dan tweeduizend jaar en hebben eeuwenlang naast elkaar geleefd. Via deze foto's en voorwerpen, worden de gewoontes en tradities van deze vrouwen en mannen aan ons onthuld.
 
Vrije toegang
Alle doelgroepen
 
Tentoonstelling van 10 tot 25 maart 2017
Van maandag tot vrijdag van 10u tot 18u - Zaterdag van 9u tot 15u - Zondag: gesloten
Mommaertsstraat 4 - 1080 Brussel
 


20u: Ya Hessra Douk Li Yam (Ah, de goede oude tijden!)


Vertoning van de documentaire van Marc en Serge Berdugo over de co-existentie tussen joden en moslims in Marokko in de jaren 1950.
Deze film beschrijft de facetten van het leven van de Marokkaanse joden in de jaren 1950. Als referentie voor historici en etnologen, brengt het werk hulde aan Aaron Zédé Schulman, geboren in 1890 en in aangekomen in Marokko 1913, waar hij geleefd heeft tot aan zijn overlijden in 1981. Hij is een echte onderzoeker en gaat op ontmoeting bij de Amazigh-joden en nadien de Sefardische joden in de steden. Hij is een bevoorrecht en oplettend getuige, hij doorkruiste het land, vergezeld door zijn camera, en maakte afbeeldingen van de stukken van het leven van de Marokkaanse joden, hij maakte ook opnames van hun gezangen, dansen, feesten, rouwprocessen, gewoonten, kostuums en beroepen.
 


Vrijdag 10 maart

Karreveldkasteel


19u: Cabaretavond in gezelschap van Mousta Largo en André Reinitz


Humor, wat een prachtig middel om mensen dichter bij elkaar te brengen! Doorheen een magische avond waar sprookjes, humor, muzikale intermezzo elkaar afwisselen, een lach en een traan bij Mousta en André...
 
Gratis
Alle doelgroepen
 


21u: Intercultureel volksbal


Na Ramadan in de kerk, Joods Pasen in het Gemeenschapscentrum Maritiem en Kerst in de Moskee, nodigt de werkgroep van interculturele dialoog u uit om te feesten op dit intercultureel en niet-geestelijk volksbal. Kom dansen op de betoverende muziek van het Oosten en het Westen. Ambiance verzekerd door DJ Sahin!
 
Gratis
Alle doelgroepen
 


Zaterdag 11 maart

 


Workshops

Huis van Culturen en Sociale Samenhang
 

13u30-17u: "Le pain des poètes" (Het brood van de dichters)


Een uitnodiging om te komen werken, via deelname aan het bakken van traditioneel Marokkaans, joods, Iraans, Iraaks, Ethiopisch en Belgisch brood, geleid door bakkers die deze tradities vertegenwoordigen. Wat is er meer symbolisch dan brood, het universele voedsel bij uitstek dat alle mensen met elkaar verbindt? Samen kneden, is dat niet de gist van de dialoog? En poëzie, de gist van de mensheid? Twee dichters, Ronny Someck en Salah al Hamdani, een jood die in Israël woont en een Arabier die in Parijs woont, allebei in 1951 in Bagdad  geboren, gaan tijdens het bakken van de traditionele broden hun persoonlijke en poëtische verhalen vertellen.
 
Gratis
Alle doelgroepen
Aantal plaatsen beperkt tot 60 personen
Reservaties: 02 415 86 03
 


14u-15u30: Salam-Shalom


Het Arabisch en het Hebreeuws zijn zustertalen, ze zijn allebei van de semantische origine. Er bestaan veel gelijkenissen tussen de twee. Wij gaan deze verschillen ontdekken bij deze taalworkshop dankzij de vereniging "Parler en paix" (praten in vrede).
 
Gratis
Alle doelgroepen
Aantal plaatsen beperkt tot 30 personen
Reservaties: 02 415 86 03
 


13u30-17u: "Les parfums d’Andalousie" (De geuren van Andalusië)


Men stelt de Arabisch-Andalusische periode meestal voor als een model van vredige
co-existentie tussen de drie monotheïstische godsdiensten. In een klimaat van vrede en verdraagzaamheid die culturele, taalkundige en wetenschappelijke uitwisselingen bevordert, wordt het Arabisch de voorkeurtaal. Deze workshop laat ons reizen in tijd en ruimte, op ontdekking van een patrimonium rijk aan geuren en smaken, dat gegraveerd gebleven is in deze gouden tijd, zowel in de moslimcultuur als in de joods-Sefardische cultuur.
 
Vanaf 12 jaar
Duur: 01u00-01u30
Aantal plaatsen beperkt tot 25 personen / groep
Reservaties: 02 415 86 03
 


Zaterdag 11 maart

Karreveldkasteel
 


Grote culturele avond

 

18u30: Van Bagdad tot Jeruzalem

 
Poëtische ontmoeting met Rony Someck en Salah al Hamdani. Deze twee dichters, een jood die in Israël woont en een Arabier die in Parijs woont, allebei geboren in Bagdad en in hetzelfde jaar, 1951, nemen ons mee naar een mooie reis via het verhaal van hun land van afkomst, hun vriendschap, en dit alles via gedichten in het Arabisch en het Hebreeuws (vertaald in het Frans).
 


20u30: La Roza Enflorese

 
Sefardisch muziekconcert. Sinds 2000, vertolkt La Roza Enflorese het Sefardische monodische repertoire. Dit ensemble bestaat uit muzikanten met verschillende muzikale horizonten, en brengt gezangen in het kader van een ontmoeting tussen oude, traditionele en actuele muziek.

Alle doelgroepen
Prijs: 5 EUR – 10 EUR – 1,25 EUR (artikel 27)
 


Zondag 12 maart

Huis van Culturen en Sociale Samenhang
 


13u: De keuken van Babel

 
Wanneer Joden en Arabieren samen koken, leidt dit tot een kookworkshop waar Marokkaanse Asjkenazische smaken, bestrooid met Belgisch surrealisme zich met elkaar mengen.
Om 16u30, is het tijd om te degusteren!
 
Gratis
Aantal plaatsen beperkt tot 20 personen
Reservaties: 02 415 86 03
 


17u: Het bezoek van de fanfare

 
De politiefanfare van Alexandrië wordt uitgenodigd naar Israël om er een Arabisch cultureel centrum in te huldigen. Eens aangekomen op de luchthaven, vergist het alleen gelaten groepje zich van weg en komt per vergissing in een nieuwe verloren stad terecht. Het groepje moet daar de nacht doorbrengen en zo goed en zo kwaad mogelijk met de Israëlitische bewoners overeenkomen ...
Deze film, die verschillende keren op nummer één gestaan heeft, wordt gevolgd door een debat in aanwezigheid van zijn regisseur, Erin Kolirin.
 
Komisch drama van 2007 – 87’ – Franse ondertitels
Alle doelgroepen
Gratis
 


Dinsdag 14 maart

Huis van Culturen en Sociale Samenhang
 


18u30: "Où v-tu Moshé ?" (Waar ga je heen, Moshe?)

 
Het begin van de jaren zestig, na de onafhankelijkheid van Marokko. Wanneer Mustapha, de uitbater van de enige bar van de kleine stad Bedjaâd hoort dat alle Joden weggaan uit de stad, schiet hij in paniek. Als alle niet-moslims de stad verlaten, zal hij verplicht zijn de bar te sluiten… De eerste langspeelfilm van de Marokkaanse regisseur Hassan Benjelloun.
 
Komedisch drama van 2006 – 90’ – Franse ondertitels
Alle doelgroepen
Gratis
 


Woensdag 15 maart

Huis van Culturen en Sociale Samenhang
 


16u: De Kat van de Rabbijn


Algiers, jaren '20. Een sprekende kat wil zijn bar mitswa doen uit liefde voor zijn minnares, de dochter van de rabbijn. Wanneer een Russische schilder per ongeluk in het huis van de rabbijn terechtkomt, aanvaardt deze laatste hem te vergezellen in zijn zoektocht naar een Jeruzalem waar zwarte joden zouden leven. Hij neemt de kat mee. Een film geregisseerd door Joann Sfar en Antoine Delesvaux, volgens het originele werk van Joann Sfar, met de stemmen van François Morel en Maurice Bénichou.

Animatiefilm van 2011 – 80’ – Franse ondertitels
Alle doelgroepen
Gratis
 

 

1ste Joods-Arabisch festival in Molenbeek

Esther en Sheherazade
Op ontdekkingstocht van de culturele rijkdommen bij de kruising van de twee beschavingen

09.03-15.03.2017

 
Huis van Culturen en Sociale Samenhang
Mommaertsstraat 4 - 1080 Brussel
Toegang: metro Graaf van Vlaanderen - tram 51 - bus 89
 
Karreveldkasteel
Jean de la Hoeselaan 3 – 1080 Brussel
Toegang: metro Ossegem – tram 82 – bussen 20 & 49

Op initiatief van SARAH TURINE, Schepen van de Sociale Samenhang en Interculturele Dialoog, met de steun van de Burgemeester van Sint-Jans-Molenbeek bevoegd voor Cultuur, FRANÇOISE SCHEPMANS, het Schepencollege en de Minister van Cultuur van de Federatie Wallonië-Brussel, ALDA GREOLI.
 
 
Inlichtingen:
www.culture1080cultuur.be
02 415 86 03

Document acties