Cookies verzekeren het goed functionneren van onze website. Door gebruik te maken van deze site, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer informatie OK
U bent hier: Home / Actualiteiten / Actualiteiten / Van Zinneke tot “ZinTo”

Van Zinneke tot “ZinTo”

Een uitzonderlijk agro-ecologisch park in het midden van de stad !


Je stapt hier door de vroegere bedding van de “Kleine Zenne”. Deze voormalige kunstmatige zijtak van de Zenne, ook “Coupure van de Zenne”, “Zinneke” of “Sint-Jans-Zinneke” genoemd, werd gedurende de zestiende eeuw gegraven om het waterpeil van de Zenne en het nieuwe kanaal beter te handhaven. In de jaren 1940 werd de Zenne overwelfd en was de “Kleine Zenne” niet langer nuttig. Ze werd buiten gebruik gesteld en droogde stilaan op. De “Zinneke” werd een braakland dat de omwonenden zich toe eigenden: de kinderen speelden er, de handelaars bouwden er tijdelijke opslagplaatsen, huismoeders hingen er hun was te drogen... Na de Tweede Wereldoorlog werd de vroegere rivier stukje bij beetje verkocht en bebouwd, onder impuls van de overheid. Dit stuk, eigendom van het Brussels Gewest, bleef al die jaren vrij waard.

In 2013 investeert de gemeente Sint-Jans-Molenbeek in deze plek, met de steun van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De idee is een moestuin aan te leggen in het noordoostelijke gedeelte (waar nu de serres staan). Maar die moestuin zal nooit de tijd hebben om te groeien: de gemeente en haar voornaamste partner, de vzw Atelier Groot Eiland, zien de zaken van meet af aan groter! Samen doen ze het project evolueren: de exploitatie wijze en de nieuwe aanleg zorgen voor een opwaardering van de hele site.
 

 

Terug naar de bron !

Als een knipoog naar de geschiedenis doet deze plek functies herleven die aanwezig waren in het landschap van voor de industriële revolutie. Eerst en vooral landbouw, met weiden en velden; en daarnaast kleinschalige tuinbouw, met private sier- en moestuinen. Later maakten deze groene ruimtes plaats voor de woningen en de industriële activiteiten die kenmerkend waren voor de twintigste eeuw: brouwerijen, blekerijen, een locomotie fabriek, gieterijen, houtzagerijen, enz.  Dit atypische en unieke semi-openbaar park in het Brussels Gewest zal bijdragen tot de schoonheid van de stadslandbouw en de ontwikkeling van de biodiversiteit in de stad. Een oppervlakte van 2.000 vierkante meter zal voorbehouden zijn aan de teelt van planten, vruchten en groenten, waarvan men tussen 60 en 100 kilo per week hoopt te oogsten. Drie serres van een totaal van 120 vierkante meter, een vierde voor de zaailingen, 15 voeten van vruchtenbomen en een regenton van een capaciteit van 15.000 liter om het regenwater met systeem van herverdeling zullen de agro-ecologische plaats aanvullen.
Samengevat: nadat hij een kunstmatige waterloop en vervolgens een stedelijk braakland achter de voormalige brouwerij Belle-Vue was, wordt de Zinneke hier dus “ZinTo”, een atypische groene ruimte, een klein agro-ecologisch park midden in de hoofdstad, gehuisvest op een ongewone, met geschiedenis beladen site, waar op een oppervlakte van meer dan 2000 m2 de ontwikkeling van biodiversiteit gekoppeld wordt aan stadstuinieren (productie van groenten en fruit in de stad).

“ZinTo – agro-ecologisch park van de Kleine Zenne” wil nu en in de toekomst een plaats zijn waar gezonde en duurzame voeding worden gepromoot, waar stadslandbouw en een vernieuwende herbestemming van natuur en stad centraal staan.

 

Mail : zinto@molenbeek.irisnet.be
Henegouwenkaai, 41 – 1080 Brussel


Facebook: I like Molenbeek

Document acties