Cookies verzekeren het goed functionneren van onze website. Door gebruik te maken van deze site, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer informatie OK
U bent hier: Home / Actualiteiten / Actualiteiten / Overstromingen 15 juli 2021: Molenbeek solidair

Overstromingen 15 juli 2021: Molenbeek solidair

 

Bericht van de Rode Kruis-Vlaanderen en "Croix-Rouge de Belgique"

Hoe kan je helpen?

Rode Kruis-Vlaanderen en Croix-Rouge de Belgique slaan de handen in elkaar om de noodhulp naar aanleiding van de overstromingen te coördineren. Het Rode Kruis is op heel veel plaatsen aanwezig en kan daardoor snel in actie schieten en noodhulp bieden. Sneller en efficiënter dan wie ook. Daarom lijsten we nu in eerste instantie de heel concrete noden in de getroffen regio’s op. Op basis van die analyse zullen concrete noodhulpacties ondernomen worden.

Goederen doneren: goed idee?

We appreciëren de bereidheid van de mensen om in actie te schieten en talrijke initiatieven te nemen. We krijgen veel vragen over waar en hoe er goederen kunnen gedoneerd worden. We zijn nog in de acute fase: de lokale overheden brengen de schade in kaart. Dat vraagt nog even tijd. We vragen jullie geduld en vragen om geen goederen binnen te brengen. Als we de schade en noden kennen, zullen we gericht helpen en op dat moment ook communiceren.

Een manier om de getroffenen vooruit te helpen is een financiële gift.

Via het rekeningnummer BE70 0000 0000 2525 kan je je gift storten. (BIC: BPOTBEB1)

(19.07.2021)

 

//

15 juli was voor België een verschrikkelijke dag met al het noodweer. Het bracht dood, vernietiging, ontzetting en wanhoop met zich mee.

Namens de Gemeenteraad en de Molenbeekse bevolking betuigt Burgemeester Catherine Moureaux haar deelneming aan de rouwende families. Ook geeft ze blijk van haar diep medeleven voor de personen die getroffen zijn of wachten op nieuws van hun dierbaren.

Geconfronteerd met de catastrofale situatie van onze Waalse en Vlaamse buren en vrienden, komt onze gemeente in actie.

INZAMELING VAN GIFTEN

De gemeente Molenbeek neemt deel aan de algemene solidariteitsgolf voor slachtoffers van de overstromingen door de inzameling van uw giften te organiseren:

 • gebotteld water
 • niet-bederfelijke voedingsmiddelen (bijv. rijst, deegwaren, conserven, koffie, suiker, koekjes)
 • producten voor persoonlijke hygiëne en eerste levensbehoeften (zoals deodorant, scheermesjes, scheerschuim, maandverband, zeep, shampoo)
 • schoonmaakproducten (bv. papieren huishoudrol)
 • bad- of vaatdoeken
 • luiers en babyproducten
 • babyvoeding
 • dierenvoeding
 • dekens, bedlakens
 • matrassen
 • klein meubilair en serviesgoed
 • (geen kleren aub)

De Molenbeekenaars werden uitgenodigd om hun giften te brengen op zaterdag 17, zondag 18 en maandag 19 juli 2021 van 09u00 tot 16u00 in de "Chaîne de l'Amitié" - Mariemontkaai 13 (naast de sluis van Molenbeek). Hartelijk dank voor uw vrijgevigheid!

 

OPROEP VOOR VRIJWILLIGERS

Onze gemeente zet zich verder in na de verschrikkelijke overstromingen van vorige week in België.

Molenbeek biedt hulp aan één gemeente in het bijzonder: Commune d'Esneux, in de provincie Luik. Esneux verwelkomde het hulpaanbod van onze gemeente op initiatief van burgemeester Catherine Moureaux.

Op donderdag 22 juli, net zoals de maandag ervoor, gingen gemeentearbeiders en straatvegers met verschillende machines ter plaatse. Opnieuw kregen ze steun van burger-vrijwillig(st)ers uit Molenbeek en andere gemeenten. Dit grote team werkte de hele dag in de Waalse gemeente, die op 15 juli haar rivier, de Ourthe door de straten, de huizen en de camping zag stromen.

80 ton afval werd ingezameld (2 keer zoveel als maandag!). Schoonmaken, opruimen, wassen, helpen wegwerpen, luisteren: de bevolking waardeerde de hulp.

Hartelijk dank aan alle deelnemers, vrijwilligers en gemeentewerkers, en aan de jongeren Imagine 1080 #!

Dank aan de inwoners van Esneux voor hun onthaal!

Ook hartelijk dank aan alle mensen die als vrijwilliger deze donderdag wilden helpen.

Wij houden jullie op de hoogte als er een nieuwe solidariteitsactie wordt georganiseerd.

(16.07.2021 - update 27.07.2021)

Document acties