Cookies verzekeren het goed functionneren van onze website. Door gebruik te maken van deze site, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer informatie OK
U bent hier: Home / Actualiteiten / Actualiteiten / Huis van de Natuur: inhuldiging van de renovatiewerken

Huis van de Natuur: inhuldiging van de renovatiewerken

Een "Huis van de Natuur" in Molenbeek

De oudere generaties herinneren zich misschien de boerderij Claes, gelegen langs de Ninoofsesteenweg (nr.997) aan de rand van de semi-natuurlijke site van het Scheutbos. Dit gebouw Art Nouveau was het eigendom van familie Claes die zich met een melkkooihouderij bezig hield. In 1995, wanneer de activiteiten ophielden, stelde zich de vraag van de afbraak van het gebouw. Dank zij de Vereniging van “De Vrienden van het Scheutbos” ontsprong een origineel idee om zowel deze boerderij te behouden als ze een originele bestemming te geven: het veranderen van het gebouw in een Huis van de Natuur. Na afloop van een lange procedure en dank zij de steun van Beliris, werd dit project tot overschakeling, dat door Schepen van Stadsontwikkeling Jan Gypers uitgevoerd wordt, erin geslaagd om te ontstaan.

Op donderdag 31 mei 2018, hebben Burgemeester Françoise Schepmans en Schepen van Leefmilieu Annalisa Gadaleta, evenals de gemeentelijke ambtsdragers en de vertegenwoordigers van Beliris, het eind van de renovatiewerken ingehuldigd. De kinderen van scholen "Aux Sources du Gai Savoir" en "Paloke" hebben aan dit schitterend evenement deelgenomen.

"Dit Huis van de Natuur met haar kippenhok, haar stallen en haar moestuinen, is vooral een geweldig pedagogisch middel voor de scholen", aldus Burgemeester Françoise Schepmans. "Het is essentieel dat de kinderen de dieren ontdekken op een ander manier dan via televisie of uit boeken. Dit contact met de natuur zal ze aan het leven in een boerderij wekken, evenals aan het leefmilieu, aan de kringloop van de natuur of aan het waterbeheer".

Geopend aan de verenigingen, telt dit "Huis" een kinderboerderij met stallen, een workshop, opslagruimtes voor hooi en stro. Het Huis zal door alle natuurliefhebbers bezocht worden. "Zij neemt deel aan onze ambitie om de mensen gevoelig te maken voor het natuurmilieu” aldus Schepen Annalisa Gadaleta. “Er komen conferenties, debatten, tentoonstellingen, evenals een composteringscentrum en een vervaardigingsatelier van brood."

Na de toespraken, hebben de kinderen een gaatje van een tiental centimeters gegraven om er kruisbessen en frambozenstruiken in te planten.

Het bouwterrein wordt beëindigd maar er blijven nog de afwerkingswerkzaamheden. De dieren –geiten, schapen, konijnen, gevogelte, pony’s en ezels- zullen begin volgend jaar (2019)  in de boerderij geplaatst worden.


Architect: Atelier d’Architecture Alain Richard

Klik hier naar de pagina van Beliris over het "Huis van de Natuur".

Document acties