Cookies verzekeren het goed functionneren van onze website. Door gebruik te maken van deze site, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer informatie OK
U bent hier: Home / Actualiteiten / Actualiteiten / De 10 Molenbeekenaars van het jaar 2015

De 10 Molenbeekenaars van het jaar 2015

 

Voor de eerste keer in haar geschiedenis, organiseerde de gemeente de prijsuitreiking aan de Molenbeekenaren van het Jaar. Doel van de actie: de aandacht vestigen op inwoners, handelaars, artiesten, bedrijven van de gemeente die een positieve en opmerkelijke actie hebben gevoerd tijdens het voorbije jaar. De ceremonie van de prijsuitreiking vond plaats op woensdag 27 januari 2016, in het Karreveldkasteel.

Voor burgemeester Françoise Schepmans is het noodzakelijk om het wapenschild van Molenbeek opnieuw te vergulden, waarvan het imago sterk beschadigd werd door de aanslagen in Parijs en de Molenbeekse banden met de terroristen. "Deze individuen vertegenwoordigen niet de 100.000 Molenbeekenaren! Er zijn inwoners die geweldige acties voeren en die het verdienen in de kijker gezet te worden. Dit is de bedoeling van deze Molenbeekenaren van het Jaar. Tegenover de Molenbeek bashing in 2015, zorgen wij er allemaal samen voor dat 2016 het jaar van de Molenbeek shining wordt!"

De 10 trofeeën verwezenlijkt door FabLab van iMAL (Molenbeek)


De jury kende de prijzen toe aan:

 

Aboubakr Bensaihi

Bekend geworden in 2014 dankzij het liedje "Molem Capitale", de hymne van Molenbeek, “Culturele hoofdstad 2014”, verwezenlijkte Aboubakr Bensaihi zijn droom: komediant worden! Deze jonge Molenbeekenaar speelde de hoofdrol in de film “Black” van regisseurs Adil El Arbi en Bilall Fallah, die in 2015 uitkwam.
 

LaVallée: een centrum voor buitengewone artistieke creatie in Molenbeek

LaVallée opende zijn deuren in januari 2015 in een vroegere wasserij van 5.000 m² gelegen op een steenworp van het kanaal in Molenbeek. Dit project, ontwikkeld door het bedrijf SMart, is een reusachtige fabriek waar meer dan 80 creatieve mensen samenkomen (beeldende kunstenaars, grafici, schilders, stylisten, beeldhouwers, decorbouwers, ...).


Delhaize / Kids’Hope / La Cité Joyeuse

Molenbeek telt verschillende historische bedrijven op haar grondgebied. Bovenaan staat uiteraard het bedrijf Delhaize, gevestigd in Molenbeek sinds 1883. Het leeuwenmerk aarzelt nooit om te investeren in buurtacties. In 2015, gaf het bedrijf een cheque van 3.000 EUR aan Kids'Hope, een vereniging die de Cité Joyeuse bijstaat. Deze laatste vangt, al één eeuw lang, kinderen op die in moeilijke gezinssituaties leven of die motorische handicaps vertonen.
 

Karim Naciri

Karim is een jonge Molenbeekenaar van 18 die houdt van tekenen en schilderen. Zijn wereld bestaat uit stripfiguren, komedies en alles rondom. In zijn vrije tijd schetst hij politieke personen in karikaturen die tegen zeer hoge prijzen verkocht werden op de avond van animatoren van de vereniging Bestrijding tegen Sociale Uitsluiting. In oktober 2015 verwezenlijkt hij zijn droom om kunstenaar te worden: hij stelt zijn werken tentoon in de ruimte Cafe'Arts van het Huis van Culturen.
 

Community Land Trust Bruxelles

In Molenbeek werd een gebouw van 9 appartementen ingehuldigd, dat beantwoordt aan alle voorwaarden van Community Land Trust Bruxelles. Deze inhuldiging vond plaats in september op de hoek van Mariemontkaai en Ninoofsesteenweg. De CLT houdt zich bezig met het opsplitsen van de aankoop van grond (land) en gebouwen.
 

Ahmed Ziani, bakker-patissier van "La Pâtisserie de L'Ouest"

De heer Ziani was afwezig. Hij werd vertegenwoordigd door zijn broer.

Ahmed Ziani is een bekende handelaar in de Groeninghestraat in Molenbeek. Zijn bakkerij, "La Pâtisserie de L'Ouest", is nooit leeg. Het is ook een man met een groot hart die de minderbedeelden helpt. Hij is niet onverschillig gebleven ten opzichte van de vluchtelingen in het Maximiliaanpark. Hij werkte mee aan de collectieve hulpverlening aan vluchtelingen via enorme hoeveelheden brood en koeken.


Bruxellons!

In 2015 werden alle toelooprecords gebroken op het Bruxellonsfestival met meer dan 26.000 toeschouwers uit alle hoeken van België. Een succes dat veel te danken heeft aan de schitterende muzikale komedie, "The Sound of Music", geregisseerd door Daniel Hanssens en Jack Cooper 35 komedianten, begeleid door 11 muzikanten, brachten gedurende drie uur een spektakel van Broadway-kwaliteit. Dit was zowel de opinie van het publiek als van critici.


Yvette Van Hauwe

Yvette Van Hauwe is een 70-jarige inwoonster van Fuchsiasstraat. Ze heeft zich in 2015 in het bijzonder ingezet voor het vinden van een oplossing maatschappelijke moeilijkheden van een gezin en hun buren: een bejaard koppel van wie de zoon van 60 jaar lijdt aan een mentale handicap.


Ready or not lady

In de wijk Decock hebben jonge meisjes, allemaal buren, de groep "Ready or not Lady" opgericht. Hun doelstelling: mensen in nood helpen. Hun eerste actie was een inzameling van levensmiddelen aan de ingangen van supermarkten. Nadien hebben ze deze actie uitgebreid tot de inzameling van kledij.


Bijeenkomst op de Gemeenteplaats

De laatste prijs van deze avond is een speciale prijs: de favoriet van de jury. Deze prijs werd onthuld door burgemeester Françoise Schepmans en overhandigd aan de bijeenkomst "Molenbeek geeft licht", georganiseerd kort na de aanslagen in Parijs, op de Gemeenteplaats. Verschillende verenigingen zoals de VK, Le Foyer, Centrum West, D’Broej, La J, de BSU en nog vele andere, brachten meer dan 3000 personen samen met deze boodschap: "Wij houden van Molenbeek!"

Document acties