Cookies verzekeren het goed functionneren van onze website. Door gebruik te maken van deze site, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer informatie OK
U bent hier: Home / Ik leef / Stedelijke ontwikkeling / Meelfabrieksplein, een ontmoetingsplaats - herontwikkelingsproject

Meelfabrieksplein, een ontmoetingsplaats - herontwikkelingsproject

 

Lichte heraanleg van het Minoterieplein in het kader van het programma "Stadsbeleid 2021-2025".

 

Het project beoogt enerzijds de aanleg van aantrekklijke openbare ruimten waar de verschillende groepen rond het Meelfabrieksplein elkaar kunnen ontmoeten : inwoners, verenigingen die zijn gevestigd in het voormalige gebouw van de Meelfabriek Farcy, gebruikers van Molengeek, enz. Hiertoe zullen specifieke interventies moeten worden uitgevoerd om het plein te revitaliseren en te vergroenen.

Bovendien, kunnen aavullende interventies die in het kader van SB 2021-2025 niet zijn voorzien, ook de doorlaatbaarheid van het terrein en het gevoel van veiligheid ter plaatse verbeteren. Zij zullen echter het onderwerp zijn van onderhandelingen tussen de gemeente en de potentiele initiatiefnemers :

  1. Inrichting van een café met terras in een deel van de benedenverdieping van het gebouw dat wordt gebruikt door Molengeek (meelfabrieksplein 10). Dit café zou open zijn van 's morgens tot 's avonds laat ;
  2. De aanleg van een doorgang van ongeveer 50 m tussen de Koolmijnenkaai en het Meelfabrieksplein die doorheen de gebouwen van de voormalige meelfabriek Farcy loopt.

In die zin is de duurzaamheid van dit project gebaseerd op het partnerschap tussen openbare en particuliere actoren, dankzij de interventies van de gemeente op de openbare ruimte (onderdeel van SB 2021-2025) en de interventies van de actoren die rond dit plein zijn gevestigd (Molengeek, gebruikers van de Farcu Meelfabriek, bewoners).

 

Opdracht tot participatie en auteur van het project


Het project begon met de aanstelling van een dienstverlener voor de uitvoering van een concreet project via een participatiemissie waarbij de actoren van de wijk en de bewoners betrokken waren.

Na een overheidsopdrachtprocedure werd de dienstverlener 1010 Architecture Urbanism gekozen, die al eerder aan het MolenWest Square had gewerkt in het kader van het Duurzaam Wijkcontract rondom Westpark (winnaar van de Brussels Architecture Prize in 2021).

Het proces begon met een contact met de actoren uit de buurt in januari en februari 2022, gevolgd door 3 participatieve workshops op 27 februari, 27 maart en 25 mei.

Het project dat door het studiebureau in samenwerking met de bewoners is ontwikkeld, zal vervolgens ter goedkeuring aan de gemeentelijke autoriteiten worden voorgelegd.

Zodra het project is goedgekeurd, zal het aan de regionale autoriteiten worden voorgelegd met het oog op het verkrijgen van een bouwvergunning.


Overheidsopdracht voor werken

In 2023 zal de gemeente een overheidsopdracht voor werken uitschrijven voor de uitvoering van de werkzaamheden op basis van het ingediende project en de van de gewestelijke autoriteiten ontvangen opmerkingen.

 

Informatie

Voor meer informatie kunt u hier het projectfiche hier vinden.

Voor meer informatie over het programma "Stadsbeleid 2021-2025" kunt u de diagnose en het programma hier vinden.

 

Contact

Voor alle vragen kunt u contact opnemen met:

 

Document acties