Cookies verzekeren het goed functionneren van onze website. Door gebruik te maken van deze site, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer informatie OK
U bent hier: Home / Ik leef / Sociaal/Gezondheid / Sociaal / Solidariteit 1080 Oekraïne

Solidariteit 1080 Oekraïne

Wilt u uw hulp aanbieden als vrijwillig opvanggezin ?

In de dramatische context van de oorlog in Oekraïne heeft de gemeente Sint-Jans-Molenbeek zich aangesloten bij de federale overheid om de mensen die vanuit Oekraïne in ons land aankomen de nodige steun te verlenen.

Als lokale overheid is onze gemeente verantwoordelijk voor het centraliseren van de voorstellen voor huisvesting van haar bevolking en het doorgeven ervan aan Fedasil, het Federaal Agentschap voor de opvang van asielzoekers, dat verantwoordelijk is voor het helpen van Oekraïense vluchtelingen bij het vinden van huisvesting en voor het koppelen van aanvragen aan aanbiedingen van huisvesting.

Heeft u een of meer vrije kamers in uw huis of flat en zou u die ter beschikking willen stellen van een Oekraïense persoon of familie? Wij nodigen u uit ons online-formulier in te vullen.

Het strekt u tot eer dat u vluchtelingen wilt helpen. Het verwelkomen van mensen in crisissituaties of die moeilijke of pijnlijke dingen hebben meegemaakt is heel nobel, maar niet altijd gemakkelijk.

Voordat u zich verbindt aan deze vrijwillige actie, nodigen wij u uit de tijd te nemen om na te denken, zodat de ervaring van solidariteit, voor u en de mensen die u voor een paar dagen of een paar weken zult ontvangen, mooi is en goed verloopt.

 

Er staat een conflict voor hun deur. Tijd om de onze te openenEr staat een conflict voor hun deur. Tijd om de onze te openen.

Sinds februari 2022 staat er een conflict voor de deur van de Oekraïners. Een conflict dat hen dwingt hun huizen en land te verlaten. Sinds 1 juni heeft Brussel zijn deuren geopend, voor intussen zowat 8.429 Oekraïense vluchtelingen op 1 september 2022.
Steve, Nicolas en tientallen andere Brusselaars besloten hun deuren (en ook een beetje hun hart) te openen en host te worden. Het Gewest begeleidt en ondersteunt hen daarbij.
Om andere Brusselaars te overtuigen de stap te zetten, vertellen vijf hosts over hun dagelijkse leven met de Oekraïners, de hulp die het Gewest biedt, hun ervaringen en indrukken. Allemaal heel verschillende verhalen, die één ding gemeen hebben:
het gevoel veel te geven, maar ook veel terug te krijgen.

Open je deur en word host, net als Anne, Karel of Stephan.

https://www.helpukraine.brussels/nl/hosting

 

Bemyguest.brussels

Dit platform biedt u een beveiligde ruimte waarin u de eigenschappen van uw tijdelijke opvang omschrijft (een appartement maar ook één of meerdere kamers). Deze gegevens kunnen enkel worden geraadpleegd door de gemeentelijke overheden, het OCMW of de door hen erkende organisaties. Wanneer er op uw opvangaanbod wordt ingegaan, zult u eerst worden gecontacteerd door de gemeente of het OCMW.

https://www.bemyguest.brussels/s/?language=nl_NL

 

Algemene inlichtingen

Het gemeentelijk platform "Solidarité 1080 Solidariteit":
02/412 36 81 (van maandag tot vrijdag van 9u tot 15u)

Het federale callcenter:
02/488 88 88 (bereikbaar alle dagen van 9 tot 17u)

Nuttige links:

Federale overheden: https://info-ukraine.be/nl
Brussels Gewest: https://www.helpukraine.brussels/nl
In Vlaanderen: https://www.vlaanderen.be/vlaanderen-helpt-oekraine
Wallonïe : http://lampspw.wallonie.be/dgo4/site_logement/site/ukraine

Document acties