Cookies verzekeren het goed functionneren van onze website. Door gebruik te maken van deze site, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer informatie OK
U bent hier: Home / Ik leef / Openbare netheid / Huisafval

Huisafval

Sorteren van het huisafval

 
Sinds 2015 is het selectief sorteren verplicht in het Brussels Gewest. Het doel hiervan is om de recyclage te verbeteren en de hoeveelheid afval dat verbrand moet worden op gevoelige wijze te verminderen. Voor alle zakken: hun gewicht mag niet hoger zijn dan 15 kg (de reglementaire gele, blauwe en witte zakken, met het logo van Net Brussel, hebben een stevigheidscontrole gekregen).
 

Maar wat mag in de witte, de gele of de blauwe zak? Een overzicht ...

 
 

Witte vuilzakken

 
Al het niet recycleerbare huisafval moet in de witte zakken. We moeten er echter op letten dat de puntige of scherpe voorwerpen goed ingepakt zijn. De injectiespuiten en chemische producten moeten naar "proxy chimic" of naar containerparken gebracht worden.
 
 

Gele vuilzakken

 
Deze dienen om er papier en karton in weg te gooien, dus ook kranten, boeken, tijdschriften, publicitaire drukwerken, schriften, dozen,... Verpakkingen in cellofaan of plastiek, vettig of vuil papier, behangpapier, zelfklevers, piepschuim of aluminiumfolie mogen hier niet in.
 
 

Blauwe vuilzakken

 
We mogen er de goed leeggemaakte verpakkingen in deze zakken steken, zoals plastieken flacons en flessen (limonade, water, melk, fruitsap, ...), metalen verpakkingen (drankblikjes, conserveblikken, metalen deksels en doppen van bokalen en flessen, dozen en spuitbussen, aluminium schotels, bakjes en schaaltjes, spuitbussen van voedingsmiddelen en cosmeticaproducten zonder gas) en drankkartons (fruitsap, soep, melk, ...). Verpakkingen die bijtende of chemische middelen inhielden mogen niet in deze zakken.
 
 
Meer informatie:

Document acties