Cookies verzekeren het goed functionneren van onze website. Door gebruik te maken van deze site, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer informatie OK
U bent hier: Home / Ik leef / Openbare netheid / Strijd tegen de toename van duiven en ratten

Strijd tegen de toename van duiven en ratten

Sommige mensen, met goede bedoelingen maar slecht geïnformeerd, willen de vogels helpen door ze eten te geven, vooral in de winter. We moeten echter weten dat verschillende diersoorten (duiven, kraaien en parkieten) zich veel te verspreiden wanneer ze veel eten krijgen.
 
 

Duiven

 
Deze toenames kunnen leiden tot grote gezondheidsproblemen voor de mens. Zo bevatten de duivenuitwerpselen kiemen van verschillende ziektes die door twee belangrijke overdragers kunnen doorgegeven worden: het contact en, meer voorkomend, de ademhaling. Zo kunnen de uitwerpselen (één duif produceert jaarlijks 12 kilo uitwerpselen!) leiden tot ziektes die te wijten zijn aan bacteriële infecties zoals salmonella.
 
Hierbij komen nog allerlei hindernissen zoals vuiligheid op gevels en daken en misselijkmakende geuren.
Om de toename van de duiven te beperken, moet het verbod op het voederen van duiven gerespecteerd worden, zowel op de openbare weg als in tuinen en op terrassen.
 
Het brood dat weggegooid wordt op straat of in het water (voor de eenden) verhoogt de ontwikkeling van bacteriën en ziektes die aan de mens kunnen overgedragen worden.
 
Tip: gooi uw brood niet weg! Maak er opnieuw eten mee met “Brood na brood” (er kunnen recepten opgehaald worden die door de Gemeente zijn opgesteld). Klik hier
 
 

Ratten

 
Een ander gevaar voor de openbare gezondheid: de toename van ratten. Deze toename gebeurt gemakkelijker door het sluikstorten en de afvalzakken die op straat gegooid worden.
 
De gemeente organiseert twee rattenbestrijdingscampagnes per jaar (in het begin van de lente en de herfst), boven- en ondergronds, in samenwerking met de Brusselse beheerder van het rioleringsnetwerk (Vivaqua).
 
De gemeente beantwoordt eveneens aan de vraag van de burgers die de aanwezigheid van ratten vaststellen op de wegen en brengt gratis bijstand aan de particulieren die aangeven dat er ratten hun woning betreden.
 
 
Contact:
Dienst Hygiëne
Graaf Van Vlaanderenstraat 20
1080 Brussel
 
Tel.: 02 412 36 14
 
 
Meer info:

Document acties