Cookies verzekeren het goed functionneren van onze website. Door gebruik te maken van deze site, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer informatie OK
U bent hier: Home / Ik leef / Politie / Veiligheid / Organisatie van de informatie aan de bevolking

Organisatie van de informatie aan de bevolking

Tijdens de crisis moet de gemeente informatie en richtlijnen aan de bevolking geven (bijvoorbeeld via de gemeentelijke website) en aan de media (perscommuniqués, perscentrum, enz.).                                      

We verzoeken u om in geval van nood en wanneer u de alarmsirenes hoort de aanbevelingen te volgen die door het Crisiscentrum van de Federale Overheidsdienst van Binnenlandse zaken worden gegeven.

In noodsituaties moeten er 5 basisreflexen gekend zijn.

Volg in ieder geval met aandacht de instructies die u worden verstrekt en die u in voorkomend geval worden gegeven.

Ga naar binnen of blijf binnen
Of u nu thuis, op kantoor, op school, in een winkel of in uw wagen bent, blijf binnen. Indien u buiten bent, ga dan ergens naar binnen om te schuilen en blijf daar tot het einde van het alarm. Doe ook degene binnenkomen die nog niet schuilen: kinderen, volwassenen, huisdieren.
Sluit deuren en ramen
Sluit de deuren en ramen van het huis en alles wat de rook of de uitwasemingen kan laten binnenkomen. Sluit in de auto de ramen, het open dak, en zet de verwarming en de airco af.
Luister naar de radio of de televisie
Vermijd het om te bellen
Vermijd het om te bellen van uw vaste telefoon of uw GSM. De telefoonlijnen moeten vrij blijven voor de organisatie van de hulpdiensten.
Laat uw kinderen op school
Haast u niet naar de school om er uw kinderen te gaan halen : u loopt het risico om ze in gevaar te brengen terwijl ze juist in veiligheid zijn. Hun leerkrachten nemen dezelfde reflexen aan.
Evacuatie
In enkele situaties is het mogelijk dat er een wijk, een straat of bepaalde huizen die langs de betroffen zone liggen, geëvacueerd moeten worden met behulp van de politie. Het gaat om uw veiligheid.

Zodra de noodfase beëindigd is geeft de gemeente informatie aan de bevolking over de genomen maatregelen voor de terugkeer naar een normale situatie.

 

 

Document acties