Cookies verzekeren het goed functionneren van onze website. Door gebruik te maken van deze site, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer informatie OK
U bent hier: Home / Ik leef / Leefmilieu/Duurzame ontwikkeling/Energie / 3000 extra m² zonnepanelen

3000 extra m² zonnepanelen

Louis Namèche Zwembad © Pando

 

3000 extra m² zonnepanelen in Molenbeek: een rendabele en duurzame investering


De gemeente Sint-Jans-Molenbeek installeert volgend jaar maar liefst 2.000 bijkomende zonnepanelen. Dit aantal zonnepanelen komt overeen met een oppervlakte van zo’n 3000 m². De zonnepanelen zullen geïnstalleerd worden op verschillende gemeentelijke daken, zoals onder andere het gemeentelijke zwembad Louis Namèche dat een grote energieverbruiker is.

Dankzij deze installatie bespaart de gemeente niet alleen geld en energie uit , maar zal ze ook in staat zijn om huurbedragen te innen terwijl ze de energie die door deze nieuwe faciliteiten wordt geproduceerd gratis kan gebruiken. Daarenboven draagt Molenbeek bij aan de vermindering van CO2-uitstoot in Brussel en het behalen van de Europese doelstellingen.

Voor de financiering van de daken werkt de gemeente volgens het principe van derde-investeerders. In 2015 installeerde de gemeente reeds 731 zonnepanelen (1.170 m²) op 5 gemeentelijke daken.

Met deze nieuwe zonnepanelen breidt de gemeente Molenbeek haar patrimonium aan hernieuwbare energie enorm uit. In 2015 plaatse Molenbeek reeds zonnepanelen op vijf gemeentelijke daken (het pakhuis van Opzichterstraat, de dienst beplating en de gemeentelijke scholen 5, 10 en 13). Op één jaar tijd hebben de zonnepanelen ongeveer evenveel energie geproduceerd als wat 60 tot 100 gezinnen verbruiken gedurende dezelfde periode, wat neerkwam op een besparing van 16.000 euro op de gemeentelijke elektriciteitsfactuur.

In 2018 zullen nog eens 2.000 extra zonnepanelen worden geplaatst op de daken van het Louis Namèche-zwembad (1.026 panelen), sportzaal Beudin (370 panelen) en de gemeentelijke school Tamaris (604 panelen). Hun output wordt geschat op 490.000 kilowatt/uur, wat overeenkomt met het jaarlijkse verbruik van 245 huishoudens in Brussel.

school Tamaris © Pando

 

sportzaal Tamaris © Pando

 

Molenbekenaars kunnen deelnemen aan de financiering van 2.000 fotovoltaïsche panelen op gebouwen van de gemeente Molenbeek door aandelen (250 EUR per aandeel) van de coöperatieve Energiris te kopen: http://energiris.coop/nl/inschrijving/

Infoavond : donderdag 18 januari 2018 van 18u tot 19u30
in het Tennis Club le Chalet Charles Malisstraat 1 – aperitief aangeboden
Inschrijving gewenst : www.energiris.coop/nl/infoMolenbeek

Document acties