Cookies verzekeren het goed functionneren van onze website. Door gebruik te maken van deze site, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer informatie OK
U bent hier: Home / Ik leef / Duurzame ontwikkeling / « Agenda 21 », een hefboom voor het uitwerken van DO

« Agenda 21 », een hefboom voor het uitwerken van DO

Sedert de jaren 1950 hebben de motieven voor het voortschrijden op de weg van duurzame ontwikkeling zich vermeervoudigd : of het nu gaat om het smelten van de ijsbergen, het gat in de ozonlaag, de steeds vaker voorkomende overstromingen, de verontreiniging op grote schaal van de lucht en de zeeën, de overbevolking in de ontwikkelingslanden, de honger in de wereld of de grote ziekten die de dieren in de veeteelt en de landbouwproductie treffen : al deze grote rampen vinden uiteindelijk hun oorsprong in de ontregeling van een groot oeroud evenwicht.

Deze verontrustende verklaring over de evolutie ligt aan de oorsprong van de Top van Rio (van juni 1992), en het voornemen van de deelnemers hieraan om de Staten een concreet instrument te verschaffen, met het oog op het dagelijks in de praktijk brengen van duurzame ontwikkeling.
« Agenda 21 », aangenomen binnen dit perspectief (gelijktijdig met een aantal andere teksten: de verklaring van Rio, de conventies over klimaat en biodiversiteit, teksten over de wouden en de woestijnvorming) vormde een globaal plan, dat uitgedacht werd door de regeringen, de instellingen en de verschillende economische en sociale actoren, met de ambitie om gedurende heel de XXIe eeuw te worden uitgewerkt.

Voor een element van dit globaal plan heeft niettemin een specifiek gelukkig toeval gespeeld : de afdeling (hoofdstuk 28) die de lagere overheden van de verschillende Staten aanzet om, op de schaal van hun grondgebied, de globale Agenda 21 om te buigen in een lokale Agenda 21 (men sprak toen van "actieprogramma 21"), in samenwerking met de inwoners, de plaatselijke orga­nisaties en de ondernemingen.

Sinds 1992 werden op die manier over de hele wereld ontelbare Agenda’s 21 gelanceerd. In Europa hebben bijna alle grote steden en talrijke middelgrote steden een dergelijk proces op gang gebracht.
 

Document acties