Cookies verzekeren het goed functionneren van onze website. Door gebruik te maken van deze site, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer informatie OK
U bent hier: Home / Ik leef / Duurzame ontwikkeling / De elementen van duurzame ontwikkeling

De elementen van duurzame ontwikkeling

We hebben het al aangegeven bij de basisprincipes van duurzame ontwikkeling: drie grote hoofdstukken vormen de basis voor dit begrip :

  • Instandhouding en gecontroleerd beheer van de hulpbronnen (milieuluik),
  • Emancipatie van de individuën, sociale samenhang en solidariteit (sociaal luik) en, ten slotte,
  • Economie, werkgelegenheid en duurzame consumptie (economisch luik).

 

Deze drievoudige dimensie is essentieel. Hierbij wordt aangetoond dat duurzame ontwikkeling geenszins mag worden beperkt tot « bescherming van het milieu »,  zoals sommigen dit nog denken. Het gaat wel degelijk eerder om een uiterst ruime benadering van de menselijke activiteit, en het overheidsbeleid in het bijzonder.

De beroepskrachten op het vlak van duurzame ontwikkeling hebben de gewoonte aangenomen om het beeld van de drie in elkaar gestrengelde cirkels aan te vullen met een vierde thematische cirkel (centraal, en daardoor tegelijkertijd deel uitmakend van de drie andere), die gewijd is aan het thema « organisatie van het territorium en mobiliteit ». Bijgevolg voelt men duidelijk aan – eerste element – dat deze beide begrippen aan elkaar gelinkt zijn : indien men de verblijfplaats, de werkplek en de plaats waar men zijn vrije tijd doorbrengt oordeelkundig op elkaar afstemt, kan men een hoop nutteloze trajecten vermijden. Overigens laat de link tussen deze vierde cirkel en de drie andere er geen twijfel over bestaan: mobiliteit is wel degelijk een transversaal thema.

Document acties